Forum grupy: film
Polecamy muzykę filmową.
Pewnie mieliście nie raz tak, że muzyka z filmu bardziej Was zainteresowała niż sam film, i wtedy to, mimo wszystko, czeka się na napisy końcowe ;) A czasem po prostu dobry film idzie w parze z dobrą muzyką.Całkiem niedawno zrobiła karierę muzyka z \"Requiem dla snu\", a któż nie pamięta odtańczonego twista z \"Pulp fiction\"? :D Oto on dla odświeżenia: http://www.youtube.com/watch?v=XsBeylDUEUEMoże macie swoje ulubione soundtracki? Kompozytorów?Mnie odkąd obejrzałam \"Pdowójne życie Weroniki\" (jeszcze z kasety VHS) niezmiennie zachwyca Preisner, którego nikomu przedstawiać nie trzeba... Oraz, coś z zupełnie innej beczki, bynajmniej nie modrzew, a Goran Bregović i The No Smoking Orchestra czyli żywiołowe i wyrywające się z ekranu dźwięki z filmów Kusturicy. I proszę, oto wciągający z krucyfiksu prochy Dadan i jego \"Ja sam mala pitbull... terrier\": http://www.youtube.com/watch?v=zRvVzGR9RUc&feature=related Dobre na imprezę :DZachęcam do dzielenia się ulubionymi motywami muzycznymi, (np. linki z YouTube), które w jakikolwiek sposób zwróciły Waszą uwagę, i ogólnej wymiany opinii na temat soundracków, filmów z których pochodzą, kompozytorów. Spodziewam się gorącej dyskusji ;)
hahah
powodzenia efiel.
Gatlif
"Transylwanii" jeszcze nie widziałam, co zamierzam nadrobić, ale polecam "Gadjo dilo" Gatlifa - rzecz o młodym Francuzie, który w poszukiwaniu pieśniarki trafia do zapadłej, cygańskiej wsi w Rumunii.
Transylvania
Uh..chyba nic z tego nie będzie ;)
Wczoraj podjąłem kolejną próbę, ale muszę przyznać się bez bicia - nic mnie w tym filmie nie porusza, nic mnie przy nim nie zatrzymuje. Pewnie to moja wina, ale nie potrafię się na nim skupić. Muzyka nie porusza mnie tak bardzo jak w Vengo, fabuła jest co najmniej zabawna..generalnie za dużo w nim dokumentu, za mało historii.
Proszę jednak mojej wypowiedzi nie traktować jako próby zrecenzowania Transylvanii! Ewentualnie próby usprawiedliwienia się dlaczego jestem w stanie obejrzeć go jedynie do połowy ;)
Gadjo dilo
Gadjo dilo mialam okazje ogladac dopiero dwa dni temu. pomijajac kwestie muzyki, film jest rewelacyjny. lekko niedopowiedziany. pysznie ! :)