Forum grupy: literatura

Aleksander

Aleksander

Kraków

ekranizacje książek

2009-02-12 14:02:30
Poszukuję najlepiej zekranizowanych książek, tudzież filmów opartych na jakichś dziełach literackich! ;) Macie czasem wrażenie, że film jest lepszy od książki? Przykładem niech będzie "Wyznania gejszy", "Pachnidło", ba! "Solaris". Zachęcona filmem siadam do książki i czar pryska!
cytuj zgłoś naruszenie regulaminu »

ocena:

wojciechwezyk

wojciechw...

Krakowa

ekranizacje książek

2010-05-06 15:18:21

Taki kawał mi się przypomniał:

Dwie kozy jedzą taśmę filmową. Jedna mówi do drugiej:

- dobry ten film

Na to tamta odpowiada

- dobry, ale książka była lepsza

ekranizacje książek

2010-05-06 17:15:06

Polecam ekranizację książki ''Lęk i odraza w Las Vegas" H.Thompsona, film nosi tytuł "Las Vegas parano" oraz ekranizację książki "Fight club" Ch. Palahniuka pod tym samym tytułem. Jedne z lepszych jakie widziałam.

ekranizacje książek

2010-05-06 17:19:36

Polecam ekranizację książki ''Lęk i odraza w Las Vegas" H.Thompsona, film nosi tytuł "Las Vegas parano" oraz ekranizację książki "Fight club" Ch. Palahniuka pod tym samym tytułem. Jedne z lepszych jakie widziałam.

Cathy

Cathy

0

ekranizacje książek

2010-07-06 01:14:24

Dla mnie całkowicie niesamowitą adaptacją jest "Duma i uprzedzenie" Austen. Książka nie miała w sobie żadnego uroku, niczego niezwykłego, prosty (nawet za bardzo) język i sama kreacja uczucia łączącego uczucie Elizabeth i Darcyego była wyhiperbolizaoana. Film ukazuje to w sposób magiczny z efektami patetycznego uniesienia miłosnego. To jedna z najznakomitszych adaptacji filmowych. Mowię oczywiście o tej z Jennifer Ehle i Colin Firthem.

oceń:

wróć do forum grupy » odpowiedz