Forum grupy: Mądre zdania
Eric- Emmanuel Schmitt
"Zwrot w tył. Dziesięć kroków, żeby zniknąć. Dziesięć kroków, żeby pogrązyć się w bólu. Dziesięć kroków, by stać się sierota"
"Nie pytajcie mnie jak wyglądała mja matka: czy można opisać słońce?"
"Bo są dwa rodzeje bólu, Oskarku. Cierpienie fizyczne i cierpienie duchowe. Cierpienie fizyczne się znosi. Cierpienie duchowe się wybiera"
"Nie lubię niczego ani nikogo. Moj zawód to aptekarstwo: mam pomagać ludziom utrzymać się przy życiu. Wykonuje swój zawód, to wszystko"
Eric- Emmanuel Schmitt
"Tak zaczęła się nasza przyjaźń: natychmiast wziąłem swojego protektora pod opiekę"
"Religia nie jest ani fałszywa, ani prawdziwa, proponuje tylko pewien sposób życia"
"Chcę powiedzieć, że cokolwiek się zdarza, Pan Bóg zakończył swoje zadanie. Teraz kolej na nas. Odpowiadamy za siebie"
Eric- Emmanuel Schmitt
"Codziennie patrz na świat, jakbyś go oglądał po raz pierwszy"
"Co to znaczy kochac mężczyzne? To znaczy kochac go na przekór sobie, na przekór niemu, na przekór całemu światu. To znaczy kochac go w sposób, na który nikt nie ma wpływu"
"Najciekawsze pytania wciąż pozostają pytaniami. Kryją ww sobie tajemnicę. Do każdej odpowiedzi trzeba dodac "byc może". Tylko na nieciekawe pytania można udzielic nieciekawych odpowiedzi"
"Nasza epoka jest tak komfortowa, ze stara się leczyc sumienie, ale nie uda jej się wyleczyc as z tego, że jesteśmy ludźmi"
Eric- Emmanuel Schmitt
"Co to znaczy kochac mężczyzne? To znaczy kochac go na przekór sobie, na przekór niemu, na przekór całemu światu. To znaczy kochac go w sposób, na który nikt nie ma wpływu" - dobre.
ale Schmitt jest super!
Eric- Emmanuel Schmitt
"Twoja inteligencja jest w kostce u nogi, a twoja kostka myśli bardzo głęboko" ;)"
"Człowiek najpierw był minerałem, potem rośliną, potem zwierzęciem - tego, że był zwierzęciem, jakoś nie może zapomnieć i nieraz ma tendencje, by znów sie nim stawać - potem stał się człowiekiem wyposażonym w wiedzę, rozum, wiarę. A później, kiedy już wykroczysz poza ludzką kondycję, staniesz się aniołem. Oderwiesz sie od ziemi. Kiedy tańczysz, masz tego przeczucie"