Forum grupy: fajne ksiazki

"Posłaniec"

2009-12-16 17:25:42

Markus Zusak w swej powieści Posłaniec pokazuje nam, że każdy może wyjśc ze swej ponurej i prostej przeciętności i stać się Posłańcem. I wypełniać swą misję - uświadomioną bądź nie. Dla kogoś lub dla siebie... Wypełnić swoje życie czymś więcej...  Nawet gdyby czas od zakończenia lektury do "otrzymania pierwszej karty" i stania się posłańcem trwał nieskończenie długo. Może w kolejnym wcieleniu... może jutro. Nigdy nic nie wiadomo. Ale nawet sama myśl, że można żyć inaczej... samo zastanowienie się nad losem... to wystarczające powody do przeczytania Posłańca. Warto. Naprawdę warto.

cytuj zgłoś naruszenie regulaminu »

ocena:

posłaniec

2009-12-17 11:05:15

Widziałem chyba gdzieś okładkę tej książki - z takim klaunem, czy cyrkowcem - czy to ta?  Jest teraz do kupienia w księgarniach?

werteria7

werteria7

Pruszków

posłaniec

2009-12-17 12:07:43

Oczywiście że jest do kupienia w księgarniach. Swoją drogą świetna książka. Nie mogłam się oderwać. Strasznie podobało mi się obserwowanie zmagań głównego bohatera z jego zadaniami. Co prawda na końcu autor potrajktował nas trochę jak idiotów i wprost napisał jaki jest przekaz tej książki ale to i tak nie zmieniło mojej opinii, że to naprawdę ciekawa historia. Kiedy czyta się posłańca zaczyna się wierzyć, że każdy może czegoś dokonać.

Jeśli spodoba ci się "Posłaniec" to dobrze będzie sięgnąć też po "Złodziejke książek" tego samego autora. Tematyka jest poważniejsza i myślę, że cała powieść lepiej się prezentuje od "Posłańca".

poslaniec i zlodziejka

2010-01-05 09:46:48

To zależy co kto woli chyba. Czytałam obie książki Zusaka. "Złodziejka książek" jest bardziej wzruszająca, bajkowa, poważniejsza, ale przekazuje podobne wartości do "Posłańca". Obie są napisane z zupełnie innym stylu, ale mają za zadanie powiedzieć czytelnikowi, że pomoc, lojalność, przyjaźń to są rzeczy, które się liczą! Ja uwielbiam się dobrez bawić, śmiać więc "posłaniec" był dla mnie idealną książką, choć "złodziejce książek" oczywiście nieczego nie odbieram.

Też wolę Posłańca

2010-01-05 13:16:50

Również czytałem obydwie książki Zusaka (ponoć jest jeszcze trzecia, wydana kilka lat wcześniej) i obydwie mnie zachwyciły, jednak Posłaniec bardziej. Przede wszystkim ze względu na masę czarnego humoru, który tak bardzo lubię;) Główny bohater, Ed, wprost nim tryska;)

oceń:

wróć do forum grupy » odpowiedz