Forum grupy: wiersze

PerukA

PerukA

0

Od strony warsztatowej

2010-03-22 04:35:26

Interesuje mnie czy podczas tworzenia potraficie np. odrzucić pierwsza koncepcję wiersza, gdy ten już powstanie, i zmienić ją na całkiem inną i czy często zmieniacie zamysł wiersza odczas jego tworzenia. Czy wogóle najpierw jest jakiś pomysł a potem tekst czy raczej odwrotnie, przekaz powstaje podczas pisania? Jak jest wam łatwiej?

cytuj zgłoś naruszenie regulaminu »

ocena:

Od strony warsztatowej

2010-03-26 22:57:22

raz chciałam poprawic swój wiersz i wyszedł w ogole inny, o innej tematyce

pierw piszę wiersz a potem tytuł:)

Od strony warsztatowej

2010-04-04 13:53:44

ja również najpierw piszę wiersz, później tytuł. często piszę pod wpływem chwili, tak po prostu i dopiero później odkrywam przekaz wiersza. myślę, że wiersz musi "dojrzeć" (a może to ja?) i nigdy nie podoba mi się świeżo napisany wiersz. czasami przekonuję się do niego dopiero po kilku miesiącach.

PerukA

PerukA

0

Od strony warsztatowej

2010-04-04 22:37:25

coś w tym stylu. dojrzeć - bardzo trafne określenie. czasami tekst leży u mnie na biurku po kilka tygodni. albo się do niego przekonam albo nie. odkryć sens. podobnie jest też z wierszami które czytamy. bardzo rzadko udaje nam się odkryc przekaz po pierwszym przeczytaniu. takie czytane wiersze też muszą leżakować i dojrzewać

wolf54

wolf54

Polski

Od strony warsztatowej

2010-04-13 09:12:25

również i mnie zdarza się wracać do moich "starych" wierszy(wcześniej nie publikowanych). Tym które mnie irytują swoją naiwnoscią przeprowadzam swoisty "face lifting", nie powtrzymuje to procesów starzenia ale daje efekt znacznego odmłodzenia (jednak nie ingeruje w sam sens wiersza)

oceń:

wróć do forum grupy » odpowiedz