Forum grupy: wiersze

PerukA

PerukA

0

Od strony warsztatowej

2010-03-22 04:35:26

Interesuje mnie czy podczas tworzenia potraficie np. odrzucić pierwsza koncepcję wiersza, gdy ten już powstanie, i zmienić ją na całkiem inną i czy często zmieniacie zamysł wiersza odczas jego tworzenia. Czy wogóle najpierw jest jakiś pomysł a potem tekst czy raczej odwrotnie, przekaz powstaje podczas pisania? Jak jest wam łatwiej?

cytuj zgłoś naruszenie regulaminu »

ocena:

PerukA

PerukA

0

Od strony warsztatowej

2010-04-13 18:48:13

W pewnym stopniu muszę się zgodzić ale czy przeprowadzanie "liftingu" szczególnie wtedy gdy wiersz irytuje swoją naiwnością (bo nie mówię tutaj o błędach typowo warsztatowych) jest prawidłowym zabiegiem. Czy nie powoduje to czasem "ukrywaniem siebie"? Wkońcu przecież taki wiersz wyszedł spod naszych (czy bardziej twoich) palców właśnie w takiej a nie innej chwili, gdy myśleliśmy tak a nie inaczej.

oliwkab

oliwkab

Polski

Od strony warsztatowej

2010-04-30 16:37:48

Najpierw jest jakiś szczególny klimat, uczucia... później słowa, podczas ich układania rodzi się pomysł na ogólny przekaz. Czasem go zmieniam. Na końcu wymyślam tytuł.To tyle jeśli chodzi o sam proces pisania.

Co do poprawek,to myślę, że nie są niczym złym. Oczywiście wiersz zawsze jest wynikiem chwili, ale może to nie była TA chwila? Z doświadczenia wiem, że czasem naprawdę warto dać odpocząć sobie i swoim tekstom i wrócić do nich. Efekty bywają zaskakująco dobre.

oceń:

wróć do forum grupy » odpowiedz